Egyetlen betű változott: leteszteltük a Fiat Panda Hybridet

A Fiat Panda néhány kilométer után úgy kondicionálja utasát, mint Pavlov a kutyáját: egy kis csengő hangjára jelenik meg egy nagy N betű a fedélzeti számítógépen. Jelzi, hogy autónk kész a neutrális, mármint kibocsátásmentes utazásra, így a sofőrnek ideje üresbe kapcsolni.
Egyetlen betű változott: leteszteltük a Fiat Panda Hybridet

És át is kell kapcsolnunk, ha jól akarunk kijönni üzemanyaggal. Üdv az elektronizáció legegyszerűbb területén! Itt a kibocsátásmentesség a legtudatosabb döntés, az elem kapacitása pedig egy nullával kezdődő törtszám. Az interaktív minimál-megoldás a kisautóban kielégítőbb, mint az ember képzelné. És értelmesebb is, mint amilyennek elsőre tűnhet.

A Panda Hybrid nevéből hiányzik a “mild”

A 3,65 méteres Panda III a gyakorlatiasság mintaképe, az olasz kínálatban legalábbis feltétlenül. Alternatívája a retro-modell 500-as ugyanezzel a technológiai bázissal. A hibrid hajtáslánc működik mindkettőben.

A modell-leírás egyenesen nonszensz: amit itt hibridként jellemeznek, a valóságban egy 12 Voltos mild-hybrid. Egy szíjmeghajtású startgenerátor segít be 5 lóerőig, amíg a Fiat 1 literes, háromhengeres motorja be nem kapcsol. Maximális teljesítménye 70 lóerő, a teljes forgatónyomaték 92 Newtonméter körül alakul. Legfontosabb, amit az elektromos Panda a gáz elvételekor tesz: ilyenkor ugyanis rekuperál.

Ám teljesen elektromosan az elsőkerékhajtású, hatsebességes kézi váltós Fiat soha nem halad. Az első teszt során 5 litert fogyasztunk 100 kilométeren, ami szerény teljesítmény a városi, esti forgalomhoz képest. Ez már csak az autó 1,64 méteres karcsúságából is adódik. A mérsékelt étvágynak így nem csupán az áram az oka: a kis méretek és az 1050 kilós súly is hozzájárul.

A Panda ára 4 millió 700 ezer forintnál indul, ám ebben a halványzöld változatban csak a limitált “launch edition” kiadásban találjuk meg. A belső teret alapvetően a világ tengereiből kinyert, újrahasznosított műanyaggal borították. Ezt leszámítva tesztautónk épp olyan, mint minden Fiat Panda. Az infotainment-rendszer kissé elavultnak hat - nem épp ilyen rádiója volt a nagymamánknak is? Ám az ilyen sérelmeket hamar elengedjük, mert a pilótafülke alapvetően jól funkcionál.

Nagyobb tárgyak nehezen férnének el a Pandában, ám a meglévő hellyel jól gazdálkodik: a csomagtartó 225 és 870 liter közti kapacitással bír. A kipárnázott üléseknek örültük volna, mert így kissé keménynek hatnak - de ez túlzó elvárás, hiszen autónk jelszava a minimalitás. Itt minden a takarékos, környezetbarát utazásról szól, és azt meg is kapjuk.

Kapcsolódó cikkek