Dízeles vagy benzines: melyik a jobb?

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy hazánkban az autók jó részének életkora meghaladja a tíz évet, és mégis ezeknek az autóknak is folyamatosan nő az ára.
Dízeles vagy benzines: melyik a jobb?

Ha egy három-négy éve vásárolt autóra vigyáztunk, bizony ugyanannyiért vagy még többért is el tudjuk adni. Ennek az az oka, hogy az autók ára az elmúlt évben jelentősen drágultak az autók, chip hiány lépett fel, emiatt kevesebb autó készült így a piac kínálati oldalán hiány lépett fel.

A rezsi költségek és a megélhetési költségek emelkedése bizonytalan piacot eredményezett, sőt ezt még fokozta a EURÓ-árfolyam kedvezőtlen alakulása, így visszafogta a külföldi autók iránti keresletet. Idén azonban ha magyar gazdaság folyamatai kedvező irányt vesznek és az euró árfolyama is tartósan a 400-as szint alá kerülhet, akkor újra nagyobb választékból kedvezőbb áron jutunk autóhoz.

Melyik a jobb a dízel vagy a benzin?

Régi dilemma, hogy aki autót vásárol milyet válasszon dízelt vagy benzinest, ami most már kibővült a hibrid és az elektromos változattal. Németországban már eldöntött tény, hogy csak 2035-ig gyártanak belsőégésű motorokkal autókat, sőt a dízel forgalmát is korlátozni fogják már a használatát ezért érdemes meggondolni a vásárlását. A modernnek számító hibrid vagy elektromos autók ára használtan sem megfizethető, hiszen három millió alatt egyáltalán nincs eladó autó.

Miből van a piacon több?

A jelenlegi adatokból az tűnik ki, hogy ma Magyarországon az értékesítésre váró autók 60%-a benzines működésű, és 4%-a a hibrid, 4%-a az elektromos 32%-a pedig a dízel működésű. Az üzemanyagárak sem döntenek sem a benzin sem a dízel javára hiszen hasonló az áruk.

A dízel autók általában olcsóbbak, de érdemes figyelembe venni, hogy a fenntartási és a szervízköltségek hogyan alakulnak a dízeles autóknál, illetve hosszú távon várható a környezetvédelmi szabályok változása.

Az autószerelők véleménye szerint ha városi használatra akarunk autót vásárolni, akkor a benzines a megfelelőbb míg ha országúton nagy távolságokra, akkor a dízel az ideális autó választás.

A dízel vagy a benzin a környezetszennyezőbb?

Szakértők szerint a használt autók tekintetében a régebbi gyártású és forgalomba hozott dízel autók környezetszennyezése magasabb mint a benzines társaiké. Ugyanakkor a legújabb dízel autók csúcstechnológiával vannak felszerelve, így már kevesebb káros anyagot bocsátanak ki mint a benzinesek.

Autó értékesítés esetén lehetőség van arra, hogy szentendrei autófelvásárlás készpénzre történjen az Autófelvásárlás Szentendre oldalán történő jelentkezéssel.

Összegezve

Ha választani kell a benzines vagy dízel autó között nehéz a döntés, de régi gyártású dízelt nem szabad megvásárolni mert probléma esetén nagy költségeket emészthet fel, ráadásul a környezetvédelmi szabályozások miatt is rizikós lehet évek múlva a használata. Egy benzines működésű autóval talán könnyebb a helyzet, de egy szerelővel mindenképpen érdemes megnézetni, ha használt autót vásárolunk.

Kapcsolódó cikkek