Megváltoztatható az autók alvázszáma?

Az alvázszám segítségével, akár a megtekintése nélkül is sokat tudhatunk meg egy kocsiról.
Megváltoztatható az autók alvázszáma?

Használt autó vásárlásakor a kiválasztott darabról akkor szerezhetjük meg a legtöbb információt, ha ellenőrizzük az alvázszámát, illetve egy szakemberrel átvizsgáltatjuk. A második pontig általában már csak közvetlenül az adásvételt megelőzően jutunk el, sokszor már ott elbukik az üzlet kivitelezése, hogy nem tudjuk meg a nemzetközi nevén VIN-nek nevezett alvázszámot, ami egy olyan egyedi azonosító, amivel visszakövethetjük az autó történetét. Éppen ez a tulajdonsága teszi annyira fontossá mindenki számára, enélkül az autó a műszaki vizsgán sem megy át. Az alvázszám elkophat, korrodálódhat az idők folyamán, illetve meg is lehet változtatni azt, ez viszont bűncselekménynek számít.

Az eredetvizsgálat során ellenőrzik az autót, így az alvázszámot is. Ennek során általában kiderül, ha rongálódásról van szó, illetve annak a fajtáját – például: rozsdásodás – is meghatározzák. A sérült alvázszám újbóli beütésére létezik eljárás, ami a megfelelő kérelmek benyújtása, engedélyeztetések után egy hatósági alvázszámmal látja el az autónkat. A bűnözők technikája a kicsiszolás, kiköszörülés, de akár ki is vágják, olvashatatlanná teszik, amire tehát az előbbi hivatalos eljárással tudunk válaszolni.

Amennyiben viszont nem a mi tulajdonunk még az autó, hanem csak ahogy fentebb írtuk, vásárolni készülünk egyet, a nemzetközi adatbázisok segítségével a VIN rengeteg információval szolgálhat számunkra, ami akár felül is írhatja a vételi szándékunkat. Ez különösen akkor érdekes, amikor egy külföldről behozott autó a kiszemelt példány, de persze az is előfordulhat, hogy a kiválasztott kocsiról egy ilyen ellenőrzés során ismerjük meg, mi is történt vele korábban. Elsőként megtudhatjuk, hogy az autó lopott-e, körözi-e a rendőrség, ezután megismerhetjük a szerviztörténetét, a javításokat, sérüléseket, amik szintén fontosak, ráadásul befolyásolhatják az árat is. Továbbá kiderülhet, hogy mikor állították a forgalomba, hol történt mindez, emellett pedig azt is megtudhatjuk, hány kilométert futott, egyezik-e a szám azzal, amit a kilométeróra mutat.

Kapcsolódó cikkek