Mindenki sárgul az irigységtől: Ford Mustang Convertible a Balaton körül

Tesztek


fotók:Auto-Live
Hirdetés

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy járt már a szerkesztőségben a „tripla sárga” fényezésű Mustang kabrió, így a részletes és mindent átfogó teszt helyett más feladatom volt: félretéve a kötelező pontokat, egyszerűen használtam és élveztem. Vagy inkább úgy fogalmaznék, ellenőriztem a Ford állítását, miszerint ez az autó utazás közben a határtalan szabadság élményével ajándékozza meg vezetőjét, és azt, hogy új Ford Mustanggal biztos, hogy maradandó benyomást kelt.

Hirdetés

szerző: Dénes Gergely

Hirdetés

Ez a nyár már csak ilyen (volt?): négy napig kánikula és napsütés, irdatlan UV-értékekkel, és hétvégére rendre elromlik az idő, eső, 10 Celsiust csökken a hőmérséklet. Mázlim volt, a tesztautó és a nyaralás hetére pont nem ez történt, szóval örömmel tömhettük meg a Mustang fenekét indulás előtt. Fix 332 liter áll rendelkezésre, két ember holmiját gond nélkül elnyelte az öt estés útra, beleértve olyan helyrabló extrákat, mint a dobozos tollasszett.

IMG_1220

Elég is ennyi, beszéljenek inkább a képek!

IMG_1225 Budapest-M7-710-72, végül 77-es főút, tetőnyitás Nemesvámosnál. A reteszelés kézzel történik, a szerkezet utána villámgyorsan összehajtja a vásznat. Apró kellemetlenség, hogy a műanyag takarópaneleket szintén kézzel kell elhelyezni, ehhez pedig ki kell szállni a Mustangból. Megéri, mert így lesz teljes a kép, és óvja a tetőmechanizmust.

img_1235 Takaros kőhíd Pula után, úton Badacsonyba, de előtte még várrom Csobáncom, ahova természetesen gyalog kaptatunk fel. Az egyik legjobb övvonal, amit kabrión látni lehet, nem igaz?

IMG_1226 A Mustang Convertible nem az az autó, amivel a minél rövidebb útvonalat keresed. Lehetőleg országút legyen, kanyarogjon. Esetemben is ezek voltak a döntő szempontok. Fíling, amiből a Mustang 10/10-et érdemel.

IMG_1238 Sikerült elkapni egy csendéletet, pedig ezzel az autóval nem könnyű. Folyamatosan fotózzák, nézik, elismerő biccentések és felmutatott hüvelykujjak járnak hozzá extraként. A helyszín Badacsonytördemic; rövid megálló, irány Balatonlelle, ahol én nem készítettem fotót a Mustangról, de a járókelők annál inkább. Maradandó benyomás? Pipa!

img_1245 Klasszikus formák, nekem legjobban a kormányküllők homorú kialakítása tetszik. Kényelmes ülések, krúzolásra, nem pedig az oldalirányú erők feszegetésére tervezve. Nyitott tetővel nem érdemes sokáig a napon hagyni, mert pillanatok alatt felforrósodik minden felület – dominál a fekete.

IMG_1246 Káptalantóti és Köveskál között található Magyarország egyik legjobb és leghangulatosabb országútja: sima, kanyargós, szintkülönbségek, egyszóval minden, ami egy Mustangnak kell. Kiélheti magát a 2.3 literes, sornégyes Ecoboost erőforrás 317 lóereje és 432 Nm nyomatéka. V8? Persze, gyönyörűen öblöget, de vaskos literekkel kér többet, nem beszélve a tetemes felárról. Azt hagyjuk meg a Fastbacknek.

IMG_1252 Miért mentünk Köveskálra? Természetesen a híresen jó hamburgerért! Elvégre amerikai kocsival voltunk. A sofőr persze nem iszik, amit cseppen sem bán, ha egy Mustang kulcsa lapul a zsebben.

IMG_1279 Ha van kihagyhatatlan klisé, akkor ez. Ez egy Mustang, Ford emblémát vagy feliratot ne is keressünk.

IMG_1285 Van ennél jobb autós mozi? Kötve hiszem… VIP, maximális élvezet. Kilátás Badacsony felett, a Laposa birtok közvetlen közelében.

IMG_1298 Névre szóló parkoló Székesfehérváron, az utolsó este, ez már a visszaút. Hajlamos vagy elhinni, hogy te vagy az élet császára, kár, hogy pár nap múlva visszatérsz a valóságba, leadod a Mustangot. A sárga fényezés gondoskodik a feltűnésről, felára 406 100 forint. Hatsebességes automatával 14 731 100 forint az alapár.

IMG_1404 Túlzás lenne azt állítani, hogy könnyed, de a négyhengeres motor egyben kisebb önsúlyt is jelent. 1720 kiló üresen, 5.8 másodperc alatt van százon, végsebessége 234 km/óra. A Mustang igen játékos jószág, könnyen kiteszi a farát, szándékosan így hangolták az elektronikát. Jobb észnél lenni, ismerkedni, betörni a lovat, mielőtt „oldalba rúgnánk”.

IMG_1415 9.6-ot ír a számítógép, ami fedi a valóságot. Ebben kevés klímás használat volt, ellenben sok országút kényelmes tempóval, alkalmi erőfitogtatásokkal.

IMG_1426 Én előre szóltam…Kicsit kilóg a tömegből. Kivagyiság csúcsra járatva.

IMG_1438 Városnézés a teszthét végére. Két dolgot hiányoltam: a gyakorlatban a szélfogót, elméletben a bukókeretet. Utóbbiért jókora fekete pont jár.

IMG_1441 Az utolsó este. Fájdalmas búcsú, és még egy jele annak, ha nem lennénk biztosak abban, mibe is ülünk be épp. A Mustang szerelem kérdése. Akarod, nem gondolkozol, nem mérlegeled a pro és kontra érveket. Belezúgsz, a birtoklás vágya pedig mindent felülír.

 További képek a galériában!

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
Cikk archívum...