Marlon Brando 1969-es Harley-Davidsonja 27 milliós licitről indul

Motor


Julien\\\'s Auctions
Hirdetés

Ha valaki szeretne egy igazi Keresztapa relikviát megvásárolni, nincs más dolga, mint az Egyesült Államokbeli Julien árverésen a 791-es tételre licitálni június 27-én. Azért annyit elárulunk, hogy nem lesz olcsó a motor, hiszen a kezdőlicit 100 ezer dollár.

Hirdetés

Az 1969-es Harley-Davidson FLH Electra-Glide-ot egy évvel később vásárolta Marlon Brando, híres amerikai színész, akinek a vásárlást igazoló dokumentumai is az aukció részét képezik. A szállítólevél szerint a motor a sacramentói (Kalifornia) jármű regisztrációs hivatalban lett bejegyezve és egészen pontosan 1970. április 8-án került a színész tulajdonába.

Hirdetés

marlon-brando-s-1969-harley-davidson-flh-electra-glide-auctioned-expected-to-bring-400k_8

Az FLH Electra-Glide újdonságai a korábbi modellekhez képest nevéből is kikövetkeztethető, miszerint elektromos indítómotorral rendelkezett, valamint a 69-es évjáratú motorokra már a villához rögzíthető légterelő is járt, melyet nemhivatalosan “denevérszárnynak” hívtak. A kétkerekű erőforrása egy léghűtéses Shovelhead, 45 fokban elhelyezett iker V motor volt 1208 köbcentivel. Az FLH-val mindössze 22.299 kilométert tettek 45 év alatt.

marlon-brando-s-1969-harley-davidson-flh-electra-glide-auctioned-expected-to-bring-400k_2

Az előzetes információk szerint a motor végül 60 és 110 millió forint között fog elkelni. Ezt a becslést igazolni látszik, hogy korábban Jerry Lee Lewis és Buddy Holly motorkerékpárjait is árverésre bocsájtották, melyek sorrendben, átszámítva 104 és 121,5 millió forintért találtak gazdára.

marlon-brando-s-1969-harley-davidson-flh-electra-glide-auctioned-expected-to-bring-400k_1

“Még mindig tetszik, amikor az éjszaka közepén felébredek, néhány órával pirkadat előtt, mikor még mindenki más alszik. Ez azóta így van, mióta először New Yorkba költöztem. Ilyenkor igyekeztem gondolkodni és azokat le is írni. Azokban a korai években New Yorkban sokszor megtörtént, hogy az éjszaka közepén felültem a motoromra, amivel bárhová eljuthattam. Azokban az években még nem volt túl nagy a bűnözés a városban, így ha volt motorod és letetted a házad előtt az utcán, az reggel még mindig ott volt. Csodálatos érzés volt a nyári forró éjszakákon körbejárni a várost hajnali egy, kettő vagy háromkor, farmert és pólót viselve, egy lánnyal a hátam mögött. Ha épp egyedül indultam el, később találtam egyet.”- mesélte egyszer Marlon Brando, amikor a motorozásról kérdezték.

Ez egy életérzés, amit csak az tud, akinek van motorja, és ha éppen a legenda kétkerekűjét szeretné valaki megkaparintani, június 27-én, akár online is licitálhat a motorra.

Fotók: Julien’s Auctions

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
Cikk archívum...