BMW Motorrad Concept Lac Rose – méltó tisztelgés egy Dakar-győztes előtt

Motor


fotók:BMW AG
Hirdetés

Különleges egyedi motorok, valódi egyéniségek, az Atlanti-óceán partja, művészet és zene – ez a Wheels & Waves. A Biarritz közelében megrendezett francia fesztivál mindössze öt év alatt a motoros kultúra fogalmává vált. A motorkerékpárok iránti mélyen gyökerező lelkesedés – amely mind a szervezőkre, mind a látogatókra jellemző – a Wheels & Waves fesztivált rendkívül rövid idő alatt legendássá tette.

Hirdetés

A Párizs–Dakar rali korábbi hősei és az ő győztes BMW-motorkerékpárjaik ihlették a BMW Motorrad itt bemutatásra kerülő újdonságát, amely a BMW R nineT egy teljesen új interpretációja – a BMW Motorrad Concept Lac Rose tanulmány minden apró részletét a Wheels & Waves életérzése járja át.

Hirdetés

„Piaci bevezetése óta a BMW R nineT az egyedi átalakítások kedvelt alapja, ez a Wheels & Waves fesztiválon is jól tetten érhető. Ez rettentő büszkeséggel tölt el bennünket, ám egyúttal arra is ösztönöz, hogy erre a fesztiválra mi is valami olyannal készüljünk, amelyet még nem látott tőlünk a világ” – számolt be Edgar Heinrich, a BMW Motorrad formatervezési igazgatója a tanulmánymotor hátteréről. „A BMW Motorrad Concept Lac Rose tanulmány nem más, mint az 1985-ös Párizs–Dakar győztes motor a mi tudatosan laza és egyedülálló értelmezésünkben – a Wheels & Waves és látogatóinak különleges szellemiségében. Ez a koncepció a BMW R nineT motorkerékpárt egy izgalmas, új kontextusban mutatja be, és rámutat, hogy a képzelőerő, a márkánk történelme iránti lelkesedés és néhány módosítás mi mindent tesz lehetővé.”

Lac Rose – a Párizs–Dakar utolsó szakasza

Lac Rose a francia neve a rózsaszínű Retba sóstónak, amely Dakartól 35 kilométerre északkeletre fekszik, alig egy kilométernyire az Atlanti-óceán partjától. A fárasztó sivatagi szakaszok után itt ért véget a legendás Párizs–Dakar, közvetlenül a tó partján álló dobogón a lelkes rajongók körében. A BMW gyári motorkerékpárjai, amelyeket a HPN cég készített fel a versenyre, a nyolcvanas évek elejétől az évtized közepéig egymás után három évben is elsőként érték el ezt a célt. Legutóbb 1985-ben 101-es rajtszámmal Gaston Rahier haladt át győztesként a kockás zászló előtt.

P90222074_highRes_bmw-motorrad-concept

A BMW G/S és a BMW R nineT találkozása

A BMW Motorrad Concept Lac Rose az akkori győztes motorok jellegzetességeit egy modern, utcai hangolású motorkerékpárra építve mutatja be – tudatosan a kiváló terepes képességek igénye vagy ígérete nélkül. „Ez a motor alapvetően egy rendkívül menő és laza roadster, amelyet néhány jellegzetes terepes jellemzővel egészítettünk ki, így a motorosa a burkolt utakról letérve egy földutat is nyugodtan követhet az ismeretlenbe” – folytatta Edgar Heinrich. „Az egyedi átalakítás, a lezserség és a szokatlanság kombinációja teszik ezt a motort ilyen különlegessé.”

A jellegzetes ralifelszerelésekkel ellátott szélvédő, a karakteres fényszórómaszk, a magas sárvédők, a nagy térfogatú üzemanyagtartály és a rövid raliülés egyértelmű utalások a példaképre. Ezek együtt alkotják az egykori BMW G/S motorkerékpárok jellegzetes, vízszintes Flyline dizájnvonalát és ezzel egyúttal meghatározzák a BMW Motorrad Concept Lac Rose alapvető arányait. A nagyobb rugóutak, valamint a küllős keréktárcsák a bütykös abroncsokkal ugyanúgy kötelező elemek, mint a fehér-piros színkombináció vagy a 101-es rajtszám.

A kiegyensúlyozott arányok középpontjában nyugszik a BMW márkára jellemző kéthengeres boxermotor kardánhajtással, amelyet szintén az elődre utalva egy kontrasztárnyalatú csővázba foglaltak. A fényszórók előtti védőrács és az olajhűtő, valamint a markáns lukakkal rendelkező alsó védőlemez mind olyan elemek, amelyek felidézik az egykori kompromisszummentes, funkcionális karaktert, és ezt kreatív módon ültetik át a mai időbe. A márka High Performance kínálatának alkatrészei, valamint az exkluzív módon kialakított részletek, mint például a szelepfedél, mutatnak rá a kidolgozási és összeszerelési minőség terén a BMW márka által ígért és teljesített színvonalra. Mindezek együttesen alkotják a BMW Motorrad Concept Lac Rose igényes összképét. A motorosruhából és bukósisakból – ez utóbbi a BMW Enduro sisakra épül – álló exkluzív tervezésű BMW motoros ruházat stílusosan kiegészíti a BMW Motorrad Concept Lac Rose tanulmányt.

P90222063_highRes_bmw-motorrad-concept

Wheels & Waves fesztivál

A Wheels & Waves fesztivált 2016. június 8–12. között rendezik a franciaországi Biarritzban, az Atlanti-óceán partján. A 2012-ben a helyi Southsiders motoros klub által életre hívott rendezvény rendkívül rövid időn belül az egyedi építésű motorok egyik legrangosabb találkozójává vált.

Csupán a tavalyi évben körülbelül tízezren zarándokoltak el a biarritzi strandon található Cite l’Ocean et du Surf múzeumba, amely a rendezvény központját jelenti. A szörfversenytől a művészeti kiállításokig, a sprintversenyektől a spanyol határon túlra vezető túrákig a Wheels & Waves rendkívül izgalmas programokat kínál.

A BMW Motorrad a rendezvény főszponzora és körülbelül száz négyzetméteres standján a BMW Motorrad Concept Lac Rose tanulmány mellet számos további egyedi motorkerékpárt és átépített R nineT modellt is kiállít.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
Cikk archívum...