Több mint 17 kilót nyom a „Másnaposság Ruházata”

Buzz


fotó:Ford Media
Hirdetés

Milyen érzés másnaposan volán mögé ülni és milyen tünetekkel jár mindez? Ezt próbálták meg mesterségesen szimulálni a Fordnál, méghozzá egy speciális ruházat segítségével.

Hirdetés

A kutatás során rájöttek, hogy nincs egy bizonyos másnaposság, hanem nagyon sok fajtája létezik, így az általános tünetekre koncentráltak, és ezeket reprodukálták a ruházattal. Nemcsak orvostani kutatásokat végeztek a szakemberek, hanem a saját bőrükön is megtapasztalták a másnaposságot – mindent a cél érdekében.

Hirdetés

Ezen tünetek közé sorolható, hogy rendkívül érzékenyek vagyunk ilyenkor a fényre, így olyan lencséket tettek fel, melyek blokkolják a meleg fényeket. Felerősítettek egy lámpát is, ami hideg fényt szór a szem közelébe – ezzel biztosítják a kábultságot, szédülést. Az öltözék része egy fejhallgató, amivel felerősítik a környezet felől érkező zajokat, ráadásként hallható a lüktető véráramlás is, amivel olyan hatást keltenek, mintha migrénes fejfájásunk lenne.

A másnaposság tünete az is, hogy fáradtnak és nehézkesnek érezzük magunkat: ezt szimulálja a súlyos fejfedő, amit ráadásul meg is szorítanak. Amit lehetetlen volt előidézni, az a kiszáradt száj: még gyógyszerészeti anyagokkal is kísérleteztek, de semmit sem találtak, ami megfelelő lenne erre a célra.

Az eredmény a „Másnaposság Ruházata”, ami speciális mellényből, csuklóra és bokára erősített súlyokból áll, beleértve a fent említett eszközöket is. Súlya több mint 17 kg, és tökéletesen reprezentálja azt az állapotot, mint amikor másnaposan ülünk volán mögé. Lehet, hogy a vérünkben már nincs alkohol másnap reggel/délelőtt – vagy nem haladja meg a büntetési küszöböt -, de vezetői képességeink annyira lecsökkennek, mintha még mindig magas lenne a véralkoholszintünk – vonták le a következtetést.

Egy felmérés szerint Európában hat halálos balesetből egy esetben az alkohol is szerepet játszik. Az Egyesült Királyságban őrizetbe vett ittas vezetők közül minden tizediket 06:00 és 08:00 óra között állította meg a rendőrség. A Ford erre a veszélyre kívánta felhívni a figyelmet, amikor a híres Meyer‑Hentschel Intézettől megrendelte a ‘Másnaposság Öltözéket’.

“Az emberek egyre komolyabban veszik, hogy egy buli végén nem autóznak haza ittasan. Másnap reggel viszont sokan már gond nélkül beülnek a volán mögé,” mondta el Jim Graham, a Ford Driving Skills for Life menedzsere. “A ‘Másnaposság Öltözék’ jól érzékelteti, milyen dekoncentrált lehet egy másnapos ember, és hogy milyen veszélyt jelenthet magára és a többi közlekedőre.”

Ez még akkor is így van, ha az autós véralkoholszintje nem haladja meg az engedélyezett határértéket, hiszen a másnapos ember gyakran kialvatlan, ami erősen befolyásolja a reakcióidejét.

A Ford Driving Skills for Life programban a Ford ingyenes képzést nyújt a fiatal autósoknak. 2016 végéig 13 európai ország több mint 20.000 autóvezetője kapja meg ezt az oktatást. A Ford már korábban is igénybe vette a német Meyer-Hentschel Intézet segítségét, amikor hasonlóan különleges öltözékekkel az ittas, illetve a kábítószeres állapotban történő vezetés veszélyeit ismertette meg a fiatalokkal – ahogyan az a „Jay Leno garázsa” című műsorban is látható volt nemrégiben. A ’Másnaposság Öltözék’ egy újabb problémára hívja fel a figyelmet.

“Sok kutatást végeztünk; egyebek mellett a saját képességeinket is elemeztük egy átivott éjszaka után,” mesélte Gundolf Meyer-Hentschel, a Meyer-Hentschel Intézet vezérigazgatója. “Az öltözékbe azért építettük be a fejhallgatót, hogy felidézzük az alanyok zajérzékenységét és a migrén jellegzetes hangélményeit. Ehhez társul még egy nehéz headset a szemüveggel, ami jól szimulálja a szédülést és a vakító fejfájást.”

Az öltözéket az elsők között próbálta ki Dr. Richard Stephens, a Keele Egyetem pszichológia tanszékének adjunktusa, akinek szakterülete az alkoholfogyasztás és a másnaposság.

“Az emberek többsége fel sem fogja, milyen erősen befolyásolják képességeinket a másnaposság hatásai,” vélekedett Stephens professzor. “A ‘Másnaposság Öltözék’ világosan rámutat erre a problémára.”

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
Ez történik, ha kiegyenesítenek egy kanyart

Ez történik, ha kiegyenesítenek egy kanyart

Buzz

Az autóvezetőknél a figyelmetlenség szó fogalma sokféle definíciót foglalhat magában, és az esetek többségében mindig rosszul végződnek. Ez különösen igaz lehet akkor, ha az ember egy versenypályán mélázik el,...
Cikk archívum...