Saját hibájából tanul az Audi mesterséges intelligencia rendszere

Autó


Fotó: Audi
Hirdetés

A „deep learning concept” nevű tanulmány a hibákból és a különböző tesztek eredményiből tanulva próbál meg mindenkit legyőzni a parkolásban.

Hirdetés

Az igazi mesterséges intelligencia még mindig gyerekcipőben jár, különösen, ha annak autóipari felhasználásáról van szó, ám az önvezető autók piacra dobásának érdekében minden nap elképesztő fejlesztések zajlanak ezen a téren.

A képeken látható Audi Q2 is egy eleme ennek a több száz darabból álló kirakósnak, hiszen segítségével nem mást, mint az automata, vezető nélküli parkolást tanulmányozzák a fejlesztők és a mérnökök.

Hirdetés

A Q2 két kamerával – egy az orrésznél, egy pedig a hátsó részen – és tíz ultrahangos érzékelővel tanulmányozza az autó környezetét. A fedélzeti számítógép a szenzorok és kamerák felől érkező adatokat aztán irányítási jellé konvertálja, amely végül a kormányhoz és az erőforráshoz jut. Az autó ennek következtében képes lesz arra, hogy önmagát vezesse, és úgy keressen parkolóhelyet, hogy közben senki sem ül benne.

További érdekes tartalomért kövesd Facebook oldalunkat!

12-Audi-01

Ami a modell különlegességét jelenti, az a saját maga hibáiból tanuló rendszer, amely a teszteredményeket elemezve lehetővé teszi, hogy folyamatosan a helyes „megoldásokat” ismételve fusson neki az adott feladatnak. A betanítás egyébként pontosan ugyanúgy történik, mint az embereknél, vagyis egy könnyű parkolással kezdődik minden, majd az idő múlásával érkeznek a bonyolultabb manőverek.

Bár a képek alapján rögtön észrevehető, azért mi is eláruljuk, hogy itt jelen esetben egy mindössze 1:8 méretarányú modellről van szó, ami a mérete ellenére óriási jelentőséggel bír a gyártó számára, hiszen többek között a vele kikísérletezett automata parkolás és automata városi araszolás funkciókat is viszontláthatjuk majd a következő generációs minden igényt kielégítő A8-asban.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
Ez történik, ha kiegyenesítenek egy kanyart

Ez történik, ha kiegyenesítenek egy kanyart

Buzz

Az autóvezetőknél a figyelmetlenség szó fogalma sokféle definíciót foglalhat magában, és az esetek többségében mindig rosszul végződnek. Ez különösen igaz lehet akkor, ha az ember egy versenypályán mélázik el,...
Cikk archívum...