Perelnek az európai Volkswagen tulajdonosok – hasonló kártérítést akarnak, mint az USA-ban

Autó


Hirdetés

A Volkswagen ellen Németországban indították meg a pert, amely kikövezheti az útját egy hasonló kártérítési ügynek, mint aminek az USA-ban lehettünk szemtanúi.

Hirdetés

A pert a MyRight nevű fogyasztóvédelmi szervezet indította, amely egy weboldalt is elindított, ahol az érintett dízelmotoros autók tulajdonosai jelezhetik igényüket a kártérítésre. A Reuters jelentése szerint már most is több mint 100 ezer európai tulajdonos csatlakozott a kezdeményezéshez.

A különböző jogi szabályozások miatt Európában a Volkswagen nem volt köteles hasonló kompenzációt nyújtani, mint az Egyesült Államokban, helyette mindössze annyit ajánlottak fel, hogy eltávolítják a károsanyag-értékek elferdítéséért felelős szoftvert, majd visszaadják az autót a tulajdonosnak. A gyártó elmondása szerint az autók emiatt nem veszítenek értékükből.

Hirdetés

További érdekes tartalomért kövesd Facebook oldalunkat!

A MyRight most azzal vádolja a Volkswagent, hogy az megsértette az Európai Unió törvényeit akkor, amikor tiltott szoftverrel értékesített különböző modelleket a piacon. A cél az, hogy a Volkswagen minden egyes érintett autót annak eredeti árán vásároljon vissza. Ez minden bizonnyal tönkre is tenné a gyártót, ugyanis az amerikai ügy kapcsán kifizetendő több milliárd dollárt is nehezen emésztették meg, pedig ott csak 500 ezer autóról volt szó, szemben az Európában értékesített mintegy 8.5 millióval.

A Volkswagen szerint ők még csak értesítést kaptak arról, hogy a MyRight elindította a pert, a dokumentumokat eddig még nem látták, így kommentálni sem tudják a történéseket.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
540 ezer autót hív vissza a Mazda

540 ezer autót hív vissza a Mazda

A kézifék lehetséges meghibásodása miatt 540 ezer autót hív vissza világszerte a Mazda. A 3-as és a 6-os széria érintett az akcióban.
Cikk archívum...