Nyomoznak a Porschénél – trükköztek az emissziós értékekkel?

Autó


fotó:Porsche AG
Hirdetés

A Szövetségi Közlekedési Hivatal (KBA) nyomozást indított a VW leányvállalatánál, írja a Wirtschaftswoche. Nem kizárt, hogy a kormányművel trükköztek Stuttgartban.

Hirdetés

A gyanú szerint a Porsche modelljeiben olyan szoftver lehetett, ami a kormány állása alapján érzékelte, hogy tesztpadon van-e az autó vagy valós közlekedési körülményekben használják, ennek megfelelően csökkentette a fogyasztást és a CO2-kibocsájtást. Ha az autó csak gyorsított, de nem történt kormánymozdulat, akkor tudta, hogy tesztpadon fut a gépjármű, nem utcán, és aktiválta az alacsony értékeket produkáló üzemmódot. Ugyanez a lap jelentette még novemberben, hogy hasonló gyanú lépett fel az Audinál, és nyomozást indítottak a márkánál.

Hirdetés

Tavaly pattant ki az emisszióbotrány a VW-nél, ami 11 millió autót érint világszerte. A konszern 18.2 milliárd eurót különített el a „romok eltakarítására”, valamint meghirdetette a 2025+ programot, alapjaiban átformálva a márkát.

Ami a Porschét illeti, állítólag a márka bennfenteseitől érkezett a tipp a WirtschaftsWochénak. Mivel a megkérdezett tisztviselők nem tudtak kielégítő válasszal szolgálni, a hatóságok megindították a nyomozást. A Porsche nem tagadta a folyamatot, ugyanakkor megjegyezték, hogy autóik eleget tettek azoknak az előírásoknak, melyek a forgalomba helyezéskor hatályosak voltak.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
Cikk archívum...