Kína mentette meg a Volkswagent az orbitális bukástól

Autó


Fotó: Volkswagen AG.
Hirdetés

A Volkswagen több mint 5.8 millió autót értékesített 2016-ban, ami 2.8%-os növekedésnek számít a megelőző év adataihoz képest, mindezt pedig úgy sikerült elérniük, hogy közben a dízelbotrány miatt hatalmas nyomás nehezedik rájuk.

Hirdetés

A német gyártó január és december között egészen pontosan 5.823.400 autót értékesített világszerte, amiből 2.630.000 a kínai piacra került kiszállításra, ahol a kereslet hihetetlen mértékben, 14%-kal ugrott meg a 2015-ös évhez képest. A növekedés az ázsiai—csendes-óceáni térségben is jól megfigyelhető, ott egy év alatt 11.8%-kal nőtt az értékesített modellek száma.

Nem mindenhol ment azonban ilyen jól a szekér, hiszen Európában és Amerikában is csökkent a kiszállított modellek száma. Nyugat-Európában 2%-kal, Oroszországban 5.4%-kal adtak el tavaly kevesebb autót, mint 2015-ben, és bár a Közép- és Kelet-európai szállítások 6.9%-kal növekedtek, az itt értékesített 225 ezer autó a csekély szám miatt alig éreztette hatását az összesített eredményen.

Hirdetés

További érdekes tartalomért kövesd Facebook oldalunkat!

Jelentős volt a veszteség Németországban is, a gyártó 7.2%-kos csökkenést volt kénytelen elkönyvelni 2016-ban, ami azt jelenti, hogy nagyjából 43.200 autóval adtak el kevesebbet, mint 2015-ben. Dél-Amerikában azonban még ennél is nagyobb pofonba szaladt bele a vállalat, ott ugyanis 26.8%-os csökkenés mutatkozott az érdeklődésben. Nem túl meglepő, de az Egyesült Államokban sem most éli fénykorát a gyártó, ám az, hogy a dízelbotrány ellenére csak 7.6%-os mínuszban zártak, valahol dicséretre méltó.

Látható tehát, hogy a Volkswagent jelen pillanatban csak a legnagyobb piacának számító Kína menti meg a totális káosztól, azonban a botrány okozta kellemetlenségek lecsengésével más területeken is erősödhetnek majd a számok.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
540 ezer autót hív vissza a Mazda

540 ezer autót hív vissza a Mazda

A kézifék lehetséges meghibásodása miatt 540 ezer autót hív vissza világszerte a Mazda. A 3-as és a 6-os széria érintett az akcióban.
Cikk archívum...