Elfeledett koncepciók: 1981-es Mercedes-Benz NAFA

Autó


Fotó: seriouswheels.com
Hirdetés

Elfeledett koncepciók sorozatunkban olyan modelleket mutatunk majd be nektek, amelyek bár a gyártás napját végül sohasem érték meg, bizonyos elemeikkel mégis alapul szolgáltak a későbbi járműveknek.

Hirdetés

Kezdetnek itt van rögtön az 1981-es Mercedes-Benz NAFA, amelyre egészen biztosan nem azért emlékezünk még mindig, mert olyan rettentően jól néz ki. A Nahverkehrsfahrzeug (NAFA), avagy magyar fordításban rövid távú autó, a Mercedes-Benz városi közlekedésre szánt autója lett volna, ám mivel a vállalat biztonsági követelményeinek nem felelt meg, végül nem került gyártásba. Ez persze még nem jelenti azt, hogy kidobták volna az ablakon, hiszen az autó mögötti ötlet 15 évvel később, az első generációs A-osztályban és a Smart ForTwo-ban debütált.

Hirdetés

Más szóval kifejezve, a NAFA alapjául szolgált az említett két modellnek, noha azok hosszúsága már jelentősen meghaladta a koncepció 2.5 méteres hosszúságát. Hogy pontosan mekkora is volt végül a különbség, az alábbi képen tökéletesen megfigyelhető, amelyen középen még az 1993-as Vision A 93 tanulmány is felfedezhető. A mérettel kapcsolatban érdemes lehet még megemlíteni, hogy a NAFA a ForTwo 2.69 méteres hosszánál is rövidebb volt, tehát egy igazi kisautóról volt szó.

04-Mercedes

A kompakt méretnek köszönhetően kis fordulási sugárral, a szervokormánynak köszönhetően pedig könnyű vezethetőséggel rendelkező modell négykerék-kormányzással is rendelkezett, amely miatt a parkolás is egy álom lett volna vele.

Akárcsak a Peugeot 1007 esetében, a Mercedes is csúsztatható ajtókkal látta el a modellt, és megjelent a kínálatban az automatikusan behajló visszapillantó is, ami egy 1981-es koncepció esetében még igencsak újdonságnak számított. Az utastért tekintve a gyártó „S-osztály szintű kényelemről” tesz említést, ám a PR részlegen dolgozók valószínűleg csak vicceltek, amikor ezt írták.

Forrás: Seroiuswheels.com

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
Árulják a híres Aventador-katamarán párost

Árulják a híres Aventador-katamarán párost

A nyári forróságot leginkább a vízparton, vagy sokkal inkább a vízen lehet legjobban elviselni, amiben különféle eszközök lehetnek segítségünkre: vízi-bicikli, felfújhatós vízi-matrac, jet-ski stb…
Cikk archívum...