Elektromos-meghajtású mobil iroda? A Nissan már megoldotta!

Autó


Hirdetés

Rengeteg olyan autós van a világban, aki autóját egyben részmunkaidős munkahelyként is használja, hiszen vagy ott nézi át a prezentációját, vagy pedig magát az autót használja munkaeszközként. A Nissan mostani megoldása elsősorban az előbbi kategóriába tartozó autósok dolgát könnyíti meg, ráadásul nem is akárhogyan.

Hirdetés

A Nissan, együttműködve a brit Studio Hardie dizájnműhellyel, a zéró emissziós e-NV200 furgonját a világ első teljesen elektromos meghajtású mobil irodájává alakította – így jött létre az e-NV200 WORKSPACe.

A profin felszerelt guruló irodát a beépített kihajtható íróasztal mellett érintőképernyős számítógéppel, vezeték nélküli internetkapcsolattal, okostelefonról vezérelhető LEDes belső világítással, vezeték nélküli telefontöltővel, Bluetooth® audiorendszerrel, valamint mini hűtővel és barista minőségű kávé készítésére alkalmas kávéfőzővel szerelték fel.

Hirdetés

Az e-NV200 WORKSPACe tanulmány az elektromos hajtású furgonban rejlő lehetőségek kiemelése mellett bemutatja az irodai jellegű munkavégzés egyik lehetséges jövőjét a „hot desking” munkahelymegosztás és a rugalmas munkarend világszerte tapasztalható hódításának fényében. Az egyetlen példányban megépített tanulmányautóban emellett a Nissan Intelligens Mobilitás jövőképe, illetve a cégnek a járművek és emberek közötti viszony változásáról vallott nézetei is megjelennek.

2015-ben1 a közösségi munkavégzésre, illetve „hot desking” megoldásokra alapuló munkahelyek száma világszinten 36 százalékos növekedést mutatott, ahogy egyre több kisvállalkozás és szabadúszó szakember keres a hagyományos, városközpontban bérelt irodaterületekhez képest nagyobb mobilitást és költséghatékonyabb működést kínáló alternatívákat.

Figyelembe véve, hogy az elektromos autók egy kilométerre vetített üzemeltetési költsége akár 3 eurócentre is leszorítható, az e-NV200 WORKSPACe igen költséghatékony módon biztosíthat irodai munkahelyet az ingyenes töltőpontokat kínáló nagyvárosokban, de akár a várostól való teljes elszakadást is lehetővé teheti a vidék vagy akár a tengerpart friss levegője kedvéért.

Gareth Dunsmore, a Nissan Europe elektromos járművekért felelős vezetője így nyilatkozott: „Nissan e-NV200 jelenlegi formájában is intelligens, fenntartható közlekedési megoldást jelent a jövőbe tekintő vállalkozások számára, így ideális alapja lehet egy mobil munkahely kialakításának is. Az e-NV200 WORKSPACe tanulmány még tovább megy a 100 százalékosan elektromos működésű furgonunkban rejlő lehetőségek ötletes kihasználásában, miután a Studio Hardie formatervezői – akik elsősorban kreatív és egyben környezettudatos munkáikkal váltak ismertté – innovatív, zéró emissziós munkakörnyezetként gondolták újra az e-NV200-at.”

„A jelenlegi, rendkívül magas városi ingatlanárak mellett, és egyben figyelembe véve a modern munkavállalók mobilitással kapcsolatos egyre növekvő igényeit, a cégeknek is okosabban kell működniük, és át kell gondolniuk, milyen lesz a jövő irodája.” – tette hozzá. „A munkahelymegosztás és a távmunka terjedéséből kiindulva már nem is jelent akkora ugrást, hogy a jövőt egymással kapcsolatot teremtő, energiatakarékos, mobil munkahelyként is funkcionáló autókkal képzeljük el, ahol az e-NV200 WORKSPACe-ből akár még több is lehet, mint egy tanulmány.”

Az e-NV200 WORKSPACe lemerült akkumulátorai 30 perc alatt tölthetőek 80 százalékos szintre, azokra az alkalmakra pedig, amikor inkább leparkolva, töltésen hagyná az autót, az erre a célra kialakított tárolórészben ott vár egy kis méretű összecsukható kerékpár, ami ideális a kisebb városi utakhoz, vagy az úticél előtti utolsó kilométerre.

A Studio Hardie-t alapító neves brit formatervező, William Hardie a projekt kapcsán elmondta: „A mi specialitásunk, hogy egészen valószínűtlen helyeken is fantasztikus belső tereket hozunk létre, de villanyautóban korábban még nem dolgoztunk. Szem előtt tartva, hogy az alapul szolgáló furgon is zöld irányelvek jegyében készült, a rendelkezésünkre álló teret igyekeztünk intelligens, jól átgondolt módon kihasználni, egyebek mellett fenntartható gyártási módszerekkel készült anyagok, illetve energiatakarékos technológiák alkalmazásával. Hiszünk benne, hogy a technológia jövőjét a minőségi, kézműves kidolgozottságú termékekhez való visszatérés jelenti, ennek szellemében az irodahasználók kedvére való belső környezetet próbáltunk kialakítani. A végeredmény a modern irodákra jellemző kényelem és kapcsolódási lehetőségek mellett néhány meglepő, egyedi jellegzetességgel is bír.”

A Nissan közkedvelt elektromos modelljei közé tartozó e-NV200 a többféle díjjal is elismert Nissan Leaf és NV200 modellek legjobb tulajdonságait ötvözi. A zéró emissziós kisáruszállító 100 kilométerenként akár 3 euróra leszorítható üzemeltetési költségeket és egy feltöltéssel5 akár 170 km-es hatótávolságot kínál. Ezzel akár a kisebb, akár a nagyobb cégek számára ideális áruszállító lehet, mivel amellett, hogy hozzájárul a vállalkozás szénlábnyomának csökkentéséhez, praktikus, megbízható és költséghatékony is.

A zéró emissziós technológiák úttörőjeként a Nissan elkötelezett az intelligens közlekedési megoldások iránt, és mindezidáig több mint 250 ezer elektromos autót adott el világszerte.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
Cikk archívum...