Egy tanulmány szerint az autók súlyának további csökkentése komoly feladatnak ígérkezik

Autó


Hirdetés

Az Ann Arbor autóipari részlegének kutatómunkája rávilágított arra a tényre, hogy az autógyártók lassan elérik azt a szintet a súlycsökkentés terén, ami után már nagyon nehéz dolguk lesz, ha folytatni akarják az utóbbi időben bevett szokást.

Hirdetés

A tanulmány elkészítése során a kutatók 44 különböző 2015-ös autót vizsgáltak meg, majd kérdezték meg azok gyártóit, hogy milyen anyagok használatára lenne szükségük az autók súlyának további %-os, 10%-os és végül 15%-os csökkentéséhez.

„Ha el szeretnél mozdulni a könnyebb járművek irányába, akkor elengedhetetlen a kompozit anyagok, különösen a szénszálas szerkezet használata”, nyilatkozta a kutatócsoport vezetője, Jay Baron. „Az autógyártók egyértelműen közölték velünk, hogy a 15%-os súlycsökkentés gyakorlatilag csak akkor valósítható meg, ha a kompozit anyagok tekintetében nagyobb mennyiségben gondolkodnak.”

Hirdetés

További érdekes tartalomért kövesd Facebook oldalunkat!

És éppen ez jelenti a problémát, ugyanis a gyártók többsége már remekül kiismerte a nagy szilárdságú acél és alumínium szerkezeteket, és tisztában vannak azok áraival illetve előállítási költségeivel is, ugyanakkor a kompozit anyagok tekintetében többen csak a sötétben tapogatóznak, ugyanis nincs tapasztalatok azok széleskörű használatában.

Az ilyen anyagok esetében azonban nem csak az ár, de annak előállítása és felhasználása is gondot jelent az autógyártóknak, ugyanis legtöbbük egyszerűen nem tudja, hogy miként tudnák azt gazdaságosan előállítani, miközben másrészről az autó alapját képező anyagok gyártását sem szívesen szerveznék ki harmadik fél számára.

Amíg tehát néhány autógyártó nem kezdi el saját magának kifejleszteni a szükséges kompozit anyagokat, addig az autók súlya a legtöbb szegmensben változatlan maradhat, hiszen a normál határt már a jelenlegi modellekkel elérték.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
Ez történik, ha kiegyenesítenek egy kanyart

Ez történik, ha kiegyenesítenek egy kanyart

Buzz

Az autóvezetőknél a figyelmetlenség szó fogalma sokféle definíciót foglalhat magában, és az esetek többségében mindig rosszul végződnek. Ez különösen igaz lehet akkor, ha az ember egy versenypályán mélázik el,...
Cikk archívum...