A világ legnagyobb autógyártói hozzák el Európába az ultra gyors elektromos töltőállomásokat

Autó


Fotó: BMW Group
Hirdetés

A BMW Group, a Daimler AG, a Ford Motor Company és az Audi valamint Porsche gyártókkal kiegészült Volkswagen Csoport szándéknyilatkozatot írt alá, melynek értelmében vállalták, hogy közösen hozzák létre Európa elektromos gyorstöltő-hálózatát.

Hirdetés

A cél meglehetősen egyszerű: Minél rövidebb idő alatt megfelelő számú töltőállomás létrehozása, amely lehetővé teszi majd, hogy az elektromos-meghajtású autókkal hosszabb távok is megtehetők legyenek.

A tervek szerint a töltőállomások teljesítménye a 350kW-ot is elérheti, ez pedig jelentősen meghaladja még a legerőteljesebb ma telepített töltőállomások teljesítményét is. A rendszer kiépítésének tervezése már 2017-ben megkezdődik, a cél pedig az, hogy Európa-szerte legalább 400 ilyen állomás álljon az autósok rendelkezésére. Az elképzelések szerint a töltőállomásokat a forgalmas autópályák és a főútvonalak mentén helyeznék el, ami nagy segítséget jelentene abban, hogy az elektromos-autókat vásárlók hosszabb távokat is bevállaljanak.

Hirdetés

A hálózat a kombinált töltési rendszer (CCS) standard technológiáján alapul majd, ám a gyorstöltés lehetőségének bevezetésével ezt a rendszert a következő szintre emelnék, aminek köszönhetően azok az autók, amelyek képesek arra, hogy a teljes töltési teljesítményt kezelni tudják, a jelenleg megszokott idő töredéke alatt újra maximális töltöttséggel indulhatnak útnak. Fontos megemlíteni, hogy a kiépített hálózat nem csak a projektet elindító gyártók autói számára nyújt majd töltési lehetőséget, hanem márkától függetlenül bármilyen modell használhatja majd azt, hiszen a végső cél az elektromos-meghajtású modellek elfogadottságának növelése Európában.

A BMW Group elnöke természetesen örömmel fogadta a kezdeményezést:

„Ez a nagy teljesítményű töltőhálózat egy újabb erős érv lesz majd az autósoknak amellett, hogy az elektromos mobilitás irányába mozduljanak el. A BMW Group számos nyilvános töltőhálózat megépítését támogatta már az elmúlt években, azonban ez a közös projekt egy újabb hatalmas mérföldkő lesz, amely az elektromos mobilitásra is kedvezően hathat”, nyilatkozta Harald Krüger, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

További érdekes tartalomért kövesd Facebook oldalunkat!

A Daimler AG vezetője, Dr. Dieter Zetsche szerint is nagyszerű jövő áll az elektromos mobilitás előtt, hiszen annak tökéletes megvalósításához mindössze két dologra van szükség, egy meggyőző autóra, és fejlett infrastruktúrára – amin ugye épp jelenleg dolgoznak. Hasonló véleményen van a Ford Motor Company elnök-vezérigazgatója, Mark Fields is, aki szerint egy megbízható gyorstöltő-hálózat kiépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy az elektromos autókról egyszer tömegtermékekként beszélhessünk.

A szándéknyilatkozat aláírása is azt jelzi, hogy az autógyártók rendkívül elkötelezettek a hálózat kiépítése és az elektromos mobilitás mellett, és noha a projekt elindítását kezdeményezők egyenlő partnerek lesznek, más gyártók számára is adott a lehetőség, hogy csatlakozásukkal segítsék a hálózat kiépítését és fejlesztését, mint ahogy a regionális partnerekkel történő együttműködés is egyértelműen a napirenden van.

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
Ez történik, ha kiegyenesítenek egy kanyart

Ez történik, ha kiegyenesítenek egy kanyart

Buzz

Az autóvezetőknél a figyelmetlenség szó fogalma sokféle definíciót foglalhat magában, és az esetek többségében mindig rosszul végződnek. Ez különösen igaz lehet akkor, ha az ember egy versenypályán mélázik el,...
Cikk archívum...