A McLaren még mindig nem tett le egy teljesen elektromos sportautó elkészítéséről

Autó


Fotó: Autocar
Hirdetés

A wokingi gyártó a Formula E sorozatban megszerzett tudását és tapasztalatát is felhasználná a teljesen elektromos modell megépítésekor, ám azért még hátráltató tényezők is bőven akadnak.

Hirdetés

A McLaren továbbra is vizsgálja annak lehetőségét, hogy egy elektromos modellt dobjanak a piacra a P1 utódjaként, ami az előzetes hírek szerint 2023 környékén érkezhetne meg a piacra.  A projekt jól illeszkedne a tavaly bemutatott Track 22 nevet viselő stratégiához, amely értelmében 2022-ig a gyártó által forgalmazott modellek fele hibrid-meghajtású lesz. Mivel a teljesen elektromos modell csak ezt követően érkezne meg a kereskedésekbe, a gyártó már kellő mértékű tapasztalattal és ismerettel is rendelkezne.

Hirdetés

Persze a legnagyobb problémát nem ezek hiánya, hanem az olyan hátráltató tényezők jelentik, mint például az akkumulátorok. Mak Vinnels, a McLaren programfejlesztési vezetője elmondta, hogy bár mérnöki szemmel nézve az elektromos autók „gyönyörűek”, valójában a hatótávolság és a kevésbé „zsigeri” mivoltuk még mindig problémákat okoz.

Fotó: Autocar

„Az akkumulátorbeszállítók gőzerővel dolgoznak azon, hogy javítani tudják az áramforrások energiasűrűségét, hiszen mind olyan egységeket akarunk, amik jobb értékekkel rendelkeznek. Vélhetően azonban még ez sem oldana meg minden problémát, hiszen minél nagyobb energiasűrűséggel van dolgod, az akkumulátorcsomag hűtése annál komolyabb nehézségeket okoz”, mondta a vezető.

Nem a Mclaren azonban az egyetlen sportautógyártó, amely a hibrid és elektromos hajtáslánc alkalmazásán gondolkodik, hiszen a Ferrari jövőben érkező V12-es modelljei mind hibridek lesznek, a Panamera S E-hybrid személyében a Porsche már most is képviselteti magát a piacon, a teljesen elektromos Mission E pedig az évtized vége felé kerülhet a tulajdonosokhoz.

További érdekes tartalomért kövesd Facebook oldalunkat!

Amennyiben a későbbiekben sem szeretnél lemaradni az autós és motoros világ híreiről, kérjük, lájkold az Auto-live.hu hivatalos Facebook-oldalát.
Hirdetés
Cikk archívum...